LibrePlanet: Code of Conduct EL

From LibrePlanet
Jump to: navigation, search
Founding Documents.png

Το όνομα 'LibrePlanet' είναι ισχυρά συνδεδεμένο με ένα καθαρό στόχο, ώστε άτομα ή ομάδες να συνεργάζονται και να συνεισφέρουν αποτελεσματικά, έτσι όσες και όσοι συμμετέχουν στο LibrePlanet αποδέχονται τις κάτωθι ιδρυτικές αρχές:

Προσθέστε αυτό το πλαίσιο στο προφίλ σας ώστε να δείξετε την υποστήριξή σας στη συμμετοχή στο LibrePlanet σύμφωνα με τη Δήλωση Σκοπού και τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Απλά προσθέστε τη παρακάτω γραμμή στη σελίδα του προφίλ σας:

{{Founding Documents.el}}Αυτός ο Κώδικας Δεοντολογίας ισχύει για εμάς που συμμετέχουμε σε οποιεσδήποτε καμπάνιες, έργα και κοινότητες με το όνομα LibrePlanet και καλύπτει τη συμπεριφορά μας σε οποιοδήποτε σχετικό φόρουμ, λίστα αλληλογραφίας, κανάλι IRC, wiki, ιστότοπο, δημόσια συνάντηση ή ιδιωτική αλληλογραφία.

Κανόνες

Να έχετε σεβασμό.

Σεβαστείτε ο ένας τον άλλον, καθώς και άτομα νέα ή και εκτός της κοινότητας. Προσωπικές επιθέσεις, ρητορική μίσους, τρολάρισμα, προσβολή, ανεπιθύμητη αλληλογραφία και διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλή και τη σεξουαλικότητα δεν θα γίνονται ανεκτές.

Εργαζόμαστε για την ελευθερία των χρηστ(ρι)ών για όλους-ες, και αυτό περιλαμβάνει όσους-ες δεν συμφωνούν πλήρως μαζί μας. Αντί να καταδικάζετε τα άτομα επειδή δεν συμφωνούν σε επιμέρους ζητήματα ή ακόμη και διαφωνούν, προσπαθήστε να τα βοηθήσετε να καταλάβουν καλύτερα με σεβασμό και προσπαθήστε επίσης να κατανοήσετε τις απόψεις τους. Αυτό απαιτεί να διατηρούμε επίμονα καλή συμπεριφορά. Η απογοήτευση από μια διαφωνία ή ακόμα και σκόπιμη ταραχή δεν είναι δικαιολογία για κακή συμπεριφορά. Οι διαφορετικές απόψεις αποτελούν δύναμη για διαφορετικές κοινότητες και θα πρέπει να επιλύονται εποικοδομητικά, πάντα με το βλέμμα προς την εξεύρεση κοινού τόπου, δίνοντας ο ένας στον άλλον το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και με προσοχή σε παρερμηνείες. Αποφύγετε τις υπεραμυντικές ή επιθετικές αντιδράσεις και προσπαθήστε να ηρεμείτε τις ενοχλητικές καταστάσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αποτρέψετε κλιμάκωση των συγκρούσεων. Μια παραγωγική κοινότητα κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα και ευπρόσδεκτα.

Λειτουργείτε με σύνεση.

Λάβετε υπόψη ότι οι ενέργειές μας επηρεάζουν άμεσα άλλους, συμπεριλαμβανομένων των συνεργατ(ρι)ών και του κοινού, και αντανακλούν το έργο του LibrePlanet στο σύνολό του. Αυτό περιλαμβάνει πολλά βασικά πράγματα, όπως το να ζητάμε βοήθεια όταν δεν είμαστε σίγουροι-ες για κάτι ή να ανακοινώνουμε ότι εγκαταλείπουμε ένα έργο και να προσπαθούμε να βρούμε άλλους-ες που μπορούν να συνεχίσουν από εκεί που αφήνουμε. Εργαζόμαστε όλοι-ες μαζί για το ελεύθερο λογισμικό και η επιτυχία των προσπαθειών μας εξαρτάται από την ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε. Οι συνεισφορές μας είναι όλες πολύτιμες και θα στηριχθούν σε δουλειά που προήλθε από άλλους-ες, και με τη σειρά της η δουλειά μας θα στηρίξει όσους-ες θέλουν να τη συνεχίσουν.

Να συνεργάζεστε.

Στοχεύστε στο να κάνετε συμμάχους όπου είναι δυνατόν και να διατηρείτε γέφυρες επικοινωνίας. Θα πρέπει να σταθούμε με σθένος στα ιδανικά μας ενώ παραμένουμε φιλόξενοι ως κίνημα. Η συνεργασία ενθαρρύνεται ιδιαίτερα. Απευθυνθείτε σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα καθώς και σε υπάρχοντα έργα και ομάδες. Όλες οι εργασίες πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν πιο διαφανείς και να δημοσιεύονται με τρόπο που να επιτρέπει σε άλλους-ες να συζητούν και να συμμετέχουν στις προσπάθειές σας.

Υπερασπιστείτε την Ελευθερία.

Το κίνημα ελεύθερου λογισμικού είναι πρώτα και κύρια ένα κοινωνικό κίνημα, γι' αυτό φροντίστε να έχετε διαβάσει τα κρίσιμα έγγραφά μας και να κατανοήσετε τη βασική μας φιλοσοφία. Σύμφωνα με το 1-3, μην είστε επιθετικοί απέναντι σε άλλους που μπορεί να μην συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις. Εάν δεν ενθαρρύνουμε και δε σεβόμαστε, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε υποστήριξή. Πλαισιώστε ζητήματα και επιχειρήματα με τρόπο που να ευνοεί την αλλαγή της γνώμης, όχι να αποξενώνει τους-ις επισκέπτ(ρι)ες. Οι άνθρωποι είναι απίθανο να ακούσουν εάν αισθάνονται με οποιονδήποτε τρόπο ότι δέχονται επίθεση. Είναι πολύ πιο δεκτικοί σε ιδέες που παρουσιάζονται με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. Το να σεβόμαστε δεν σημαίνει να θυσιάσουμε τα βασικά μας ιδανικά. Θα πρέπει πάντα να πλαισιώνουμε τα θέματα που εργαζόμαστε με βάση αυτά τα ιδανικά. Αυτό σημαίνει τη χρήση γλώσσας που προβάλλει την ελευθερία, όπως αναφορά στο λειτουργικό σύστημα που προωθούμε ως "GNU/Linux", μιλώντας για ελεύθερο λογισμικό αντί ανοιχτού κώδικα και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δοκιμάσουν τις διανομές που είναι πλήρως αφοσιωμένες στην ελευθερία.